Probiotyki

Dlaczego probiotyki?

Probiotyki są jedną z najstarszych grup dodatków żywieniowych, jednak cały czas zyskującą coraz większą popularność. Greckie „pro bios”, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy „dla życia”, zapoczątkowało adekwatne nazewnictwo preparatów probiotycznych, które w myśl definicji WHO i FAO są „żywymi mikroorganizmami”. Probiotyki suplementowane we właściwej dawce wpływają korzystnie na mikrobiologiczny ekosystem jelit gospodarza poprzez wytworzenie korzystnego bilansu pomiędzy korzystną a patogenną mikroflorą, zapobiegają przed nadmiernym wzrostem patogenów, co wpływa na poprawę stanu zdrowia.

Mechanizmy „korzystnego oddziaływania” preparatów probiotycznych:

  • hamowanie adhezji patogenów do ścian
  • wytwarzanie związków przeciwbakteryjnych, takich jak kwasy, nadtlenek wodoru i bakteriocyny
  • modulowanie układu odpornościowego
  • zmniejszenie stanów zapalnych

Korzyści z zastosowania dobrego probiotyku:

  • Zdrowy układu pokarmowy
  • Optymalna perystaltyka jelit
  • Korzystna flora jelitowa
  • Zwiększona strawność składników pokarmowych
  • Lepsza przyswajalność witamin i minerałów
  • Wsparcie układu immunologicznego

IPA